Denne hjemmeside bruger cookies, til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge dette website, gives der samtykke til alle cookies i forbindelse med vores cookie politik.   
Accepter

Halsbetændelse

Halsbetændelse er infektion i området omkring mandlerne (tonsillerne), der ligger mellem forreste og bagerste ganebue på begge sider af tungen. Infektionen kan være udløst af bakterier eller virus. Det hyppigste (over 70% af tilfældene) er virus såsom coxsackie-, adeno-, influenza, mononucleose, CMV- og RS-virus. I de resterede tilfælde er der tale om en bakteriel infektion, som ofte skyldes streptokokker.

halsbetændelse

halsbetændelse

Symptomerne omfatter synkesmerter, feber, belægninger på mandlerne, rødme i halsen og hævede lymfeknuder. Ofte klarer kroppen selv infektionen, men man kan i sjældne tilfælde se komplikationer såsom udvikling af byld på halsen på den ene side eller skarlagensfeber (streptokokudløst udslæt). Man kan også se mellemørebetændelse samtidig med halsbetændelse – især hos børn, hvor det eustachiske rør, der forbinder mellemøre med svælg, er ganske kort.

Hvordan får jeg halsbetændelse?

Smitte kan overføres via små dråbepartikler i luften ved tæt kontakt med andre mennesker, der har virus eller bakterier, men kan også overføres gennem kontakt (hånd-til-mund/øjne/næse). Hvis man har pådraget sig en bakteriel halsbetændelse vil der kunne være effekt af behandling med penicillin. Hvis der derimod er tale om virus er der ingen virkning af antibiotika. Alle med halsbetændelser kan have gavn af varme drikke, rigeligt med væskeindtag og smertestillende.

Hvilken læge bør jeg kontakte, hvis jeg får halsbetændelse?

Hvis man har fået høj feber eller er almen skidt tilpads kan det være en god ide at kontakte læge. På eLægen.dk kan man få online videokonsultationer med vagtlæge ved spørgsmål og man kan også kontakte sin egen læge, hvis man skal undersøges af lægen.

Skriv et svar