Denne hjemmeside bruger cookies, til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge dette website, gives der samtykke til alle cookies i forbindelse med vores cookie politik.   
Accepter

Muligvis bedre overlevelse hvis lægen er kvinde

Gør det noget, om din læge er mand eller kvinde? De fleste af os tænker nok ikke så meget over betydningen af at lægen er mand eller kvinde, men det har amerikansk forskergruppe undersøgt. I et stort studie har de udvalgt en række diagnoser for et større antal patienter og sammenlignet, hvor mange patienter, der blev gen-indlagt eller døde i løbet af en 30 dages periode efter udskrivelse. Forfatterne bag studiet fandt en lille forskel i både overlevelse og antal gen-indlagte patienter i gruppen, der blev behandlet af de kvindelige læger.

kvindelige læger

Kvindelige lægers patienter klarer sig en smule bedre end mandlige lægers patienter.

De små forskelle

Man ved fra tidligere studier, at kvindelige læger har tendens til at kommunikere mere ‘patient-centreret’ end deres mandlige kolleger, og de bruger længere tid hos patienten end mandlige læger gør. Forfatterne bag studiet mener dog, at den lille forskel skyldes, at kvindelige læger holder sig til guidelines og instrukser i højere grad end mandlige læger.

Ikke den store forskel for patienterne

 Hvorvidt resultaterne kan overføres i en dansk kontekst ved vi endnu ikke, men det skal bemærkes, at der er tale om meget små forskelle i antal gen-indlagte (0.5%) og i dødelighed (0.4%). Studiet har dog betydning for, hvordan kvinder kan forhandle løn i Nordamerika, hvor der er lønforskelle mellem kvindelige og mandlige læger med samme ancinnitet.

Hos eLægen.dk kan du se både kvindelige og mandlige læger – vi er der, når din egen læge har lukket og når du er ude og rejse. Download vores app og du har altid lægen ved lommen.

Skriv et svar