Denne hjemmeside bruger cookies, til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge dette website, gives der samtykke til alle cookies i forbindelse med vores cookie politik.   
Accepter

Glutenallergi – cøliaki

Glutenallergi – eller cøliaki – er en immunsygdom, der rammer tarmen. Det drejer sig om vores immunsystems såkaldte T-celler, der ser gluten-proteinet som ‘fremmet’. Indtag af fødevarer med indhold af gluten vil derfor fremkalde symptomer fra mavetarmsystemet. Gluten findes bl.a. i hvede, byg og rug.

brød

brød (=kilde til gluten)

Hvor mange har glutenallergi og hvad er symptomerne?

Omkring 1% af befolkningen har cøliaki. Den debuterer typisk i skolealderen, men kan ses før og efter. Symptomerne omfatter:

  • diarre
  • vægttab
  • dårlig trivsel hos barnet
  • malabsorption.

Man kan være genetisk disponeret til glutenallergi, hvilket forklarer, at der er forskelle på hyppigheden af sygdommen i forskellige dele af verdenen. For at stille diagnosen cøliaki (glutenallergi) kan man inddrage kliniske symptomer, blodprøver (gliadinantistoffer) og helst også en biopsi (vævsprøve) fra den første del af tyndtarmen. Det foregår ved en kikkertundersøgelse gennem munden, hvilket er forbundet med varierende grader af ubehag.

Hvordan behandler man det?

Man behandler cøliaki ved at afstå fra indtag af gluten-holdige fødevarer. Det vil efter nogen tid medføre forbedring af symptomerne. For mere information, kan vi henvise til http://www.coeliaki.dk/dk/

eLægen.dk

Og husk, at du altid kan ringe og se en læge direkte på skærmen hos eLægen.dk, når din egen læge har lukket.  På eLægen.dk kan du komme i direkte kontakt med en privat lægevagt – det er let, bekvemt og ligetil. Gennem vores App til iPhone, Android og tablets kan du tage lægen med dig, uanset hvor du er. Det kan være på arbejdet, i sommerhuset eller når du har behov for at tale med en dansk læge i tilfælde af sygdom under udlandsrejse. Det er gratis at oprette e profil og herfra kan du browse rundt blandt vores de forskellige læger, vi har tilknyttet. Er det behov for at udstede recept, kan lægen også hjælpe dig med det.

Videokonsultationerne på eLægen.dk er ment som et bindeled mellem den fysiske konsultation og et telefonopkald. Målet er, at vi vil sørge for, at lægen kommer til dig i stedet for at du skal gå til og vente på lægen.

Skriv et svar