Blærebetændelse

Blærebetændelse er infektion i blæren og urinrøret. Den kendes også under navnet urinvejsinfektion.

Hvordan får man det?

Infektionen skabes af bakterier, der trænger op gennem urinrøret til blæren og inficerer blærens slimhinde. Tilstanden er ikke smitsom og man har ikke dokumentation for, at kulde skulle være disponerende faktor. Svækket immunforsvar, diabetes, graviditet eller anatomiske forandringer, der giver rest-urin eller ændret afløb kan virke som disponerende faktorer for tilstanden.

Risikogrupper

Det er hyppigst kvinder, der får blærebetændelse – mindst 20% vil opleve det én gang i deres liv og nogle vil have gentagne tilfælde. Hos kvinden er urinrøret kort og der trænger nemt bakterier op i blæren, hvor de herefter kan formere sig. Ofte er der tale om tarmbakterier som f.eks. E. Coli, som har koloniseret området omkring skeden

Hos ældre mennesker kan en urinvejsinfektion lede til forstyrrelser i væskebalancen, blodforgiftning og forvirring (delir). Hos yngre kvinder vil der oftest være tale om en selvlimiterende tilstand, som dog bedres hurtigere på antibiotika. I disse tilfælde taler man om en simpel cystit.

Hvis mænd, børn eller gravide får symptomer er der derimod grund til at foretage yderligere udredning. Hos mænd og børn kan ligge anatomiske forandringer/varianter til grund for infektionen. Hos gravide kan der komme påvirkning af nyrebækkenet og irritation af livmoderen med udvikling af hyppige plukkeveer og i værste fald for tidlig fødsel. Disse patienter bør derfor tilses af en læge.

Behandling

Man kan selv sørge for rigeligt væskeindtag og som forebyggende indtage Tranebær – enten i kapsler eller som saft.

For kvinder, der er gået i overgangsalderen kan man opstarte lokal hormonbehandling af vaginalslimhinden, hvilket kan være med til at styrke modstandsdygtigheden overfor bakterier, der kan give infektion i blæren eller urinrøret. Denne type hormonbehandling er kun lokal og giver ingen bivirkninger til resten af kroppen.

For yngre kvinder, der oplever hyppige blærebetændelser ifm. samleje kan man med fordel lade vandet indenfor 15 minutter efter endt samleje. I nogle tilfælde kan man vælge at opstarte i forebyggende antibiotisk behandling i en ganske lav dosis (f.eks. Trimetoprim eller Nitrofurantoin). Selve den akutte betændelse kan behandles med Sulfamethizol (første valg i Danmark) eller et penicillinpræparat.

Hvilken læge kan jeg kontakte?

Du og dine pårørende kan i forhold til blærebetændelse kontakte vores private lægevagt direkte per videokonsultation hvis du har fået symptomer og har brug for afklaring, behandling eller en recept.

Via videokonsultationer kan du blive tilset direkte i dit hjem eller på din arbejdsplads med det samme. uden at skulle sidde i et venteværelse eller i en lang telefonkø. Når lægen kan se og tale med dig, vil han/hun kunne danne sig et indtryk af din tilstand og symptomer for derved at kunne rådgive dig bedst muligt om dine muligheder.

Hvad sker der efter lægevagtskonsultationen?

I nogle tilfælde – f.eks. hvis man har en ukompliceret blærebetændelse, børneorm eller øjenbetændelse – kan lægen skrive antibiotika ud, som man kan hente direkte på apoteket. Ofte vil lægen kunne tage stilling til, om du bør ses akut af en læge fysisk eller om du eventuelt bør ses af din egen læge næste dag. Der vil være en del tilfælde – ifølge vores egne tal omkring 75% – hvor konsultationen afsluttes uden at man behøver henvisning til skadestue eller lægevagt, men i nogle tilfælde er det alligevel nødvendigt at man bliver set efter og får taget akutte prøver. Hvis lægevagten skønner, at du bør ses akut, vil vi henvise dig direkte til relevant behandling. Det kan f.eks. være hos den fysiske lægevagt eller på en hospitalsafdeling.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU