Børneorm

Værd at vide om børneorm…

Hvad er det?

Børneorm (latin: Enterobius vermicularis) er en hyppig lidelse, der især rammer børnefamilier. Ormene slår sig ned i den første del af tyktarmen, hvor de formerer sig. Om natten kravler hun-ormene ud igennem anus og lægger æg. De fleste oplever symptomer i form af natlig analkløe, hvorved de med hænderne efterfølgende er med til at smitte andre.

Hvordan får jeg det?

Der er tale om orm, som smitter fra anus til mund. Det er især børn mellem 5 og 10 år, der får børneorm og som herefter kan smitte resten af familien. Ormene kan blive op til 0.5 cm lange og kan ses med det blotte øje. De kan overleve i flere måneder i sengetøj og linned. Når sengetøjet rystes kan de små æg inhaleres og man kan blive smittet den vej igennem eller ved dårlig håndhygiejne. Man kan stille diagnosen ved at klæbe et stykke tabe fast på anus om morgenen lige før bad. Her vil man ofte kunne se de små orme med det blotte øje.

Det er let at behandle orm, men hele familien bør behandles samtidig med et ormemiddel (f.eks. mebendazol). Samtidig er det nødvendig at foretage kogevask af sengetøj og undertøj samt at holde neglene korte og være yderst grundig med håndhygiejnen.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Børnerom er generende, men ikke farlige. Ofte har man brug for gentagne behandlinger. Du kan ringe direkte til vores private lægevagt og få recept uden ventetid til hele familien, hvis du har konstateret børneorm i familien. Man skal dog være sikker på, at der er tale om orm, idet andre lidelser også kan give analkløe. Det kan dreje sig om fissurer (sprækker), hæmorider eller andre mere alvorlige tilstande i endetarmen.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU