Bronkitis

Værd at vide om bronkitis…

Hvad er det?

Der er tale om irritation i bronkierne, som er de luftrør, som leder luft ned til de mindste afsnit af lungen. Bronkitis kan være akut eller kronisk. Den akutte tilstand kan skyldes infektion med virus eller bakterier og i sjældne tilfælde kemisk påvirkning pga. inhalation af skadelige dampe. Ved den akutte form ses symptomer i form af hoste og opspyt af slim samt evt. feber og åndenød pga. slimhindehævelse og -irritation. Ved den kronisk form findes der en beskadigelse af bronkiernes slimhinde og de små hår, der er med til at føre partikler op mod svælget. Den kroniske form kan forekomme samtidig med Kronisk Obstruktiv Lungelidelse (KOL), men kan også forekomme uden KOL.

Hvordan får jeg det?

Den akutte form erhverves ved smitte med virus eller bakterier, hvor den kroniske form kan være resultatet af langvarigt tobaksforbrug. For personer, der i øvrigt er lungeraske, men har fået akut bronkitis vil infektionen ofte gå over af sig selv uden behandling, men der er ofte langvarig hoste efter en infektion pga. irritation af slimhinden og de små hår, der transporterer slim op fra luftvejene. Det er ikke altid nødvendigt med antibiotika, som kun virker på bakterier og ikke på virus. Hvis en person med eksisterende lungesygdom, som f.eks. KOL, får akut forværring vælger man vælge at behandle med antibiotika for at komme yderligere forværring i forkøbet.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Hvis man har langvarig hoste bør man udredes for at finde den tilgrundlæggende årsag. I tilfælde af akut bronkitis kan på eLægen.dk få adgang til privat lægevagt uden ventetid gennem videokonsultationer og få vurdering af tilstanden. Har man brug for råd fra en specialist kan man kontakte vores speciallæge i lungesygdomme, overlæge, Oli Dalsgaard.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU