Galdesten

Værd at vide om galdesten…

Hvad er det?

Galdesten er sten i galdevejene. Der er oftest tale om kolesterol eller pigmentsten, der er dannet pga. en skæv balance i sammensætningen af galden. Galden er ansvarlig for nedbrydning af fedt således, at disse kan optages i tarmen. Hvor mange personer har sten i galdeblæren, er det kun en lille del, der får symptomer. Man får symptomer, når en sten sætter sig fast i udførselsgangen fra galdeblæren. Ud over smerter kan det give komplikationer i form af infektion i galdeblære og galdeveje, samt betændelse af bugspytkirtlen, der deler udførselsgang med den sidste del af galdegangen. Smerter fra galdesten føles som kraftige smerter over højre skulderblad og under hø. ribbenskant samt i toppen af maven lige under brystbenet.

Hvordan får jeg det?

Sten udvikles med alderen, idet kun omkring 5% af personer i 20’erne har galdesten, hvor op til 40% af 40-årige har sten i galdevejene. Graviditet disponerer til udviklingen af sten og kvinder har derfor 3 gange øget hyppighed af sten i galdevejene. Stort vægttab, overvægt, familiehistorie, og sukkersyge er desuden blandt disponerende faktorer til sten i galdevejene.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Smerter i toppen af maven og lidt mod højre kan skyldes flere andre tilstande, og det er derfor vigtigt at du bliver tilset af en læge, hvis du har smerter i denne region. Du bør søge læge, hvis du ved at du har galdesten, men har smerter ud over 3-4 timer eller hvis du får feber eller mørkfarvet urin samt hvid afføring. Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere dine galdestenssmerter, hvornår man bør blive opereret, og hvad du selv kan gøre for at lindre dine gener, så kan du få direkte videokonsultationer med vores specialist i mavetarm-kirurgi, læge Nicolai Schultz.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU