Halsbetændelse

Værd at vide om halsbetændelse…

Hvad er det?

Halsbetændelse er infektion i området omkring mandlerne (tonsillerne), der ligger mellem forreste og bagerste ganebue på begge sider af tungen. Infektionen kan være udløst af bakterier eller virus. Det hyppigste (over 70% af tilfældene) er virus såsom coxsackie-, adeno-, influenza, mononucleose, CMV- og RS-virus. I de resterede tilfælde er der tale om en bakteriel infektion, som ofte skyldes streptokokker. Symptomerne er synkesmerter, feber, belægninger på mandlerne, rødme i halsen og hævede lymfeknuder. Ofte klarer kroppen selv infektionen, men man kan i sjældne tilfælde se komplikationer såsom udvikling af byld på halsen på den ene side eller skarlagensfeber (streptokokudløst udslæt). Man kan også se mellemørebetændelse samtidig med.

Hvordan får jeg det?

Smitte kan overføres via små dråbepartikler i luften ved tæt kontakt med andre mennesker, der har virus eller bakterier, men kan også overføres gennem kontakt (hånd-til-mund/øjne/næse). Hvis man har pådraget sig en bakteriel betændelse vil der kunne være effekt af behandling med penicillin. Hvis der derimod er tale om virus er der ingen virkning af antibiotika. Alle med halsbetændelser kan have gavn af varme drikke, rigeligt med væskeindtag og smertestillende.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Hvis man har fået høj feber eller er almen skidt tilpads kan det være en god ide at kontakte læge. På eLægen.dk kan man få online videokonsultationer med vagtlæge ved spørgsmål og man kan også kontakte sin egen læge, hvis man skal undersøges af lægen.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU