Hjernerystelse

Værd at vide om hjernerystelse…

Hvad er det?

Der er tale om direkte eller indirekte slag mod hjernen, der rystes op mod den hårde kraniekasse. Symptomer kan opleves i den akutte fase omfatte hukommelsessvigt for episoden, kvalme og opkastninger samt hovedpine. I dagene og ugerne efter episoden kan der fortsat være symptomer i form af koncentrationsbesvær, træthed, synsforstyrrelser og svimmelhed.

Hvordan får jeg det?

De fleste tilfælde af mild rystelse går over igen uden senfølger. Dog skal man være opmærksom, idet et kraftigt slag kan medføre læsion af et blodkar og dermed blødning i hjernen eller mellem hjernehinderne. Faresignaler omfatter bevidsthedstab på flere minutter i forbindelse med slaget, tiltagende hovedpine og kvalme, sløvhed og fald i bevidsthedsniveauet. I nogle tilfælde kommer blødningerne snigende og det er derfor vigtigt, at man bliver holdt under grundig observation efter hovedtraumer og ved den mindste tvivl bliver revurderet af læge. Efter bør man observeres i minimum et døgn og tilses hver time. Her skal der vurderes, om man udvikler tiltagende symptomer på hjernepåvirkning med kvalme og hovedpine samt vigende bevidsthedsniveau. Bevidsthedsniveauet bedømmes ofte ud fra orientering i tid sted og egne data, evne til at holde øjnene åbne samt adlyde simple ordrer (f.eks. løfte højre arm). Derudover måler man på sygehuse ofte et blodtryk og undersøger den neurologiske status med jævne mellemrum. Det kan være en særlig udfordring, når det gælder børn, men her gælder det ofte om at vurdere, om der er god kontakt til forældrene og om barnet er i stand til at kunne klare sine normale aktiviteter inklusive spise og drikke.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Ved alvorlige hovedtraumer med bevidsthedstab skal man kontakte læge akut. Ved mistanke om alvorligt hovedtraume skal man ringe 112. Nogle gange, kan man i efterforløbet af en hjernerystelse være i tvivl om, hvor meget man må og hvordan man kommer sig bedst. Hos eLægen.dk kan du ringe til vores lægevagt ved akutte spørgsmål og book tid direkte hos vores speciallæge i neurologi, Morten Møller, ved behov for specialistkonsultation.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU