Lungebetændelse

Værd at vide om lungebetændelse…

Hvad er det?

Der er tale om en betændelse i lungevævet. Sygdommen rammer hyppigst ældre personer og giver symptomer i form af hoste, åndenød, feber, opspyt samt eventuelt brystsmerter. Til at starte med oplever man ofte tør hoste, som kan gå over i opspyt af gulligt eller grønligt slim. Ofte vil man kunne opleve smerter, når man trækker vejret dybt og almentilstanden vil være svækket. Feber vil oftest være til stede.

Hvordan får jeg det?

Betændelsen skyldes oftest bakterier, men kan i 1 ud af 5 tilfælde også skyldes virus. De bakterier, der forårsager betændelsen omfatter blandt andet streptokokker, haemophilus, mycoplasma og legionella. Blandt vira, der forårsager sygdommen, er influenza den mest alvorlige. Især rygere og personer med kroniske lungesygdomme er udsatte for sygdommen, der dog kan ramme personer i alle aldre, inklusive børn. Smitten kan ske gennem næse og svælg ved indånding af bakterier eller vira fra andre personer, men kan også stamme fra andre steder i kroppen – især hos svækkede individder.

Lægen stiller diagnosen på baggrund af symptomer og lungestetoskopi samt evt. røntgenundersøgelse og blodprøveundersøgelser. Behandlingen vil omfatte antibiotika, såfremt der er tale om en bakteriel infektion. Antibiotika har ingen effekt på virus. Ofte vil almindeligt penicillin være tilstrækkeligt for tidligere raske personer, der har fået lungebetændelse udenfor et hospital.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Hvis man er svært alment medtaget og har åndenød eller høj feber bør man tilses af en læge akut. I nogle tilfælde kan man have hostet i nogle dage og have små-feber og være i tvivl om, hvorvidt det er noget, man kan fortsætte med at se an. I disse tilfælde kan man med fordel ringe til vores lægevagt, hvor en af vores akutlæger vil se og tale med dig om dine symptomer og rådgive dig om videre behandling og opfølgning.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU