Mellemørebetændelse

Værd at vide om mellemørebetændelse…

Hvad er det?

Betændelse i mellemøret, som er dét hulrum, der findes mellem trommehinden og det indre øre. Mellemøret har til funktion at overlede lyd, der opfanges via trommehinden for at viderebringe den til det indre øre. Det foregår via 3 små knogler, der virker som en vægtstang, der forstærker vibrationerne fra den store trommehinde til en mindre hinde, der fører ind til sneglen i det indre øre. Både virus og bakterier kan forårsage mellemørebetændelse. Symptomerne er smerter – især når man ligger ned – nedsat hørelse og ved bristning af trommehinden også siven af væske fra mellemøret.

Hvordan får jeg det?

Sygdommen kan ramme alle aldersgrupper, men er hyppig mellem 6 måneder og 3 årsalderen. I mellemøret findes der slimhinder og nedadtil er der forbindelse til næsehulen via det Eustachiske rør. Herfra kan bakterier og virus trænge op i mellemøret og give infektion her. Det typiske forløb for mindre børn vil være, at de først har været syge med forkølelsessymptomer og så i efterforløbet udvikler betændelse i øret.

Man kan lindre symptomerne ved at rejse hovedgærdet i sengen, så trykket i øret mindskes. Det kan også lindre med næsespray, hvis man er meget stoppet i næse og svælg. Smertestillende i form af paracetamol kan være en god idé. Derudover kan lægen evt. ordinere antibiotika, hvis forløbet trækker ud.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Hvis barnet eller den voksne har haft smerter i mere end 3-4 dage bør man kontakte sin læge. Desuden er det en god idé at få set ørerne efter hos en speciallæge i øre-næse-halssygdomme i rolig fase efter overstået sygdom – f.eks. efter 3 mdr. – for at sikre at der ikke fortsat står væske i mellemøret. Du kan kontakte vores specialist i øre-næse-halssygdomme ved behov for uafhængig rådgivning og vejledning om betændelsen.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU