Nyresten

Værd at vide om nyresten…

Hvad er det?

Der er tale om dannelse af sten i nyrerne eller urinlederne, der transporterer urin fra nyrerne til blæren. Det giver kraftige smerter – oftest i flanken og gående bælteformet ned mod lysken. Smerterne er ofte periodevise, hvor man mellem anfald er næsten smertefri. Sten behøver dog ikke at give symptomer, men kan udskilles i urinen. Fordi sten i urinvejene er hårde, kan de ridse slimhinderne og derved give en smule blod i urinen. Hvis stenene har en vis størrelse kan de sætte sig fast og anfaldet varer ved op til flere dage, før stenen skylles ud eller fjernes. Man behandler typisk sten med gigtmedicin såsom diclofenac-stikpiller for at lindre smerterne. Hvis der er større sten, der sidder fast, kan man på urologiske afdelinger få foretaget trykbølge-terapi, hvorved stenene knuses ved hjælp af ultralyd. En urolog vil desuden kunne gå op gennem urinrøret, gennem blæren og op til urinlederne for at tage stenen ud nedefra. Da der kan opstå afløbshindring, kan det være nødvendigt at man skaber afløb fra nyren for at undgå nyreskade.

Hvordan får jeg det?

10-20% af den mandlige befolkning og omkring 3% af den kvindelige befolkning oplever på et tidspunkt i deres liv nyresten. De fleste sten er kalkholdige og kan ses på røntgenbilledet. Hvis affaldsstoffer i urinen når en vis koncentration, kan der udfældes sten. Udfældelse af sten kan skyldes væsketab eller utilstrækkeligt væskeindtag. Desuden kan urinens surhed og kalkindhold spille en rolle.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Sten i urinvejene giver kraftige smerter og man er oftest nød til at konsultere en læge ved anfald. Hos eLægen.dk kan du komme i kontakt med privat lægevagt direkte uden ventetid for rådgivning om nyrestensanfald. Hvis du har spørgsmål til nyresygdom kan du også kontakte vores overlæge i nyresygdomme, dr.med. Knud Rasmussen eller vores specialist i kirurgiske tilstande, Nicolai Schultz.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU