Plukveer

Værd at vide om plukveer…

Hvad er en det?

Plukveer (plukkeveer) er korte og uregelmæssige sammentrækninger i livmoderens muskulatur. Sammentrækningerne kommer typisk efter graviditetsuge 20 og viser sig som kortvarige spændinger i livmoderen med mere end 10 minutters intervaller. Det er en del af den normale graviditet, at livmoderen har disse spændinger og i sig selv ikke farlige. Man skal dog være opmærksom på, om der udvikles smertefulde og regelmæssige kontraktioner med en hyppighed på 1-2 per 10 minutter. I disse tilfælde og ved samtidig tyngdefornemmelse nedadtil i skeden bør man konsultere sin jordemoder eller fødselslæge, idet der kan være tale om forestående fødsel.

Hvordan får jeg det?

Alle gravide har veer (plukkeveer), men det gælder om at skelne mellem, hvad der er normalt og hvad, der kan være tegn på forestående for tidlig fødsel. Mange oplever sammentrækninger ved fysisk aktivitet, samleje eller ved blærebetændelse.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Hvis du har mistanke om, at du har regelmæssige veer, bør du kontakte dit fødested med det samme med henblik på at få en vurdering. Hvis du er endnu ikke er nået til termin er det særligt vigtigt at få identificeret en eventuel truende for tidlig fødsel, idet man før uge 34 ofte vil tilbyde vehæmmende medicin og lungemodnende behandling. Det hyppigste er dog, at veer går i sig selv, når man lægger sig ned og slapper af. Det første man derfor bør ty til, er at aflaste, hvis man kan mærke, at en bestemt aktivitet giver for mange sammentrækninger.

Hos eLægen.dk kan du direkte booke en tid med vores specialist i obstetrik (fødselslære), 1.reservelæge Christina Norrbom, eller vores jordemoder, Maj-Lise Thal Jensen. Her kan du få gode råd og uafhængig rådgivning via videkonsultation, uanset hvor du er.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU