Vacciner

Værd at vide om vacciner…

Hvad er det?

Vacciner er en biologisk forberedelse af immunsystemet på en given sygdom. Man bruger oftest en svækket eller dræbt udgave af sygdomsfremkaldende bakterier, vira, deres affaldsprodukter eller overfladestrukturer. Når immunsystemet bliver udsat for disse svækkede eller dræbte udgaver af sygdomsfremkaldende bakterier eller vira, opbygges immunitet. Det betyder, at næste gang immunsystemet udsættes for den sygdomsfremkaldende bakterie eller virus, har kroppen opbygget et hurtigt og effektivt forsvar. Som hovedregel vil immune personer derfor ikke blive syge, når de udsættes for sygdomme, de er immuniserede overfor. I nogle tilfælde opnår man dog ikke immunitet. F.eks. vil 10% af børn, der har fået deres første MFR vaccination ikke opnå immunitet. Det behøver dog ikke at være noget problem, så længe flertallet af befolkningen er immune, idet det giver en beskyttende effekt overfor de personer, som enten ikke kan tåler det eller har effekt heraf. Det kaldes også flok-immunitet.

Hvordan får jeg det?

For voksne vil man oftest skulle tage stilling i forbindelse med udlandsrejser. Her er kompetent rådgivning fra læger med ekspertise indenfor infektionsmedicin og rejsesygdomme. For forældre til teenagepiger og for yngre kvinder vil det også være relevant at tage stilling til HPV-vaccination. Man kan blive stukket hos ens egen læge og der findes forskellige private udbydere, der tilbyder rådgivning.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

For spørgsmål vedrørende HPV-vaccination vil vi henvise til vores læge med ekspertise indenfor gynækologi og obstetrik, Christina Norrbom. Hvis du skal ud og rejse eller har spørgsmål til programmet for børn, vil vi anbefale dig at kontakte vores læge med almen medicinsk ekspertise, Selim Özel.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU