Blod i afføringen

Værd at vide om blod i afføringen…

Hvad er det?

Blod i afføringen kan skyldes hæmorider, rifter og betændelsestilstand i endetarmen, men kan også være symptom på kræftsygdom i tyk- og endetarm.

Der er tale om et hyppigt symptom, som omkring 20% af befolkningen oplever på et år. Nogle gange kan man ikke se blodet med det blotte øje, men kan i stedet påvise det gennem en afføringstest.

Risikoen for at der er tale om ondartet kræftsygdom stiger med alderen, og man anbefaler derfor at personer over 40 år med blødning fra endetarmen skal udredes videre med kikkertundersøgelse.

Hvordan får jeg det?

Hæmorider kan give blod på afføringen og i kummen eller på toiletpapiret. Hæmorider er udposninger på endetarmen, som kan give smerter og blødning.

Rifter omkring endetarmen kan ligesom hæmorider skyldes dårlige toiletvaner med forstoppelse, hård afføring og langvarig pressen. Man kan selv afhjælpe disse gener ved at spise fiberrigt og huske at drikke rigeligt med vand.

Blod i afføringen kan også skyldes infektion efter udlandsrejse – i så fald kan man samtidig have diarre.

Visse kroniske tarmsygdomme kan desuden give blødning fra endetarmen.

I løbet af livet, vil 5-6% af befolkningen udvikle tyk- eller endetarmskræft. Det kan være udgået fra polypper på tarmen, som over tid gennemgår celleforandringer, der til sidst går over i kræftsygdom. Kræftsygdom i ende- og tyktarm behøver ikke at give symptomer, men mange vil dog have blod i afføringen. Derfor bør personer over 40 år altid udredes nærmere for dette symptom.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Man bør kontakte læge ved blødning fra endetarmen. Hos eLægen.dk kan du uden for din egen læges åbningstid altid få kontakt til en privat lægevagt online, som kan besvare spørgsmål, som du skulle brænde inde med. Du kan også bestille tid til online konsultation med vores specialist i kirurgiske lidelser, Nicolai Schultz. Hvis der er behov for at udføre en kikkerundersøgelse (sigmoideoskopi eller koloskopi) bør man henvises til sygehus.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU