Diarré

Værd at vide om diarré…

Hvad er det?

Det kan defineres som mere end 3 løse eller vandige afføringer per døgn. Tilstanden skyldes i Danmark i over 50% af tilfældene virusinfektion, men infektion med bakterier som Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli, Yersinia ses også. Derudover kan man få tilstanden som følge af toksiner i mad, der er forurenet eller som følge af tarmsygdom, som f.eks. morbus Crohn. De fleste forløb er selvlimiterende (omkring 95%), dvs. de går over af sig selv. På verdensplan er tilstanden dog ansvarlig for mange dødsfald – især blandt små børn, der ikke tåler svær dehydrering.

Hvordan får jeg det?

Man får det som følge af infektion med virus eller bakterier eller efter indtagelse af fødevarer, der indeholder toksiner fra bakterier. Hvis man er blevet syg kort tid efter indtagelse af fødevarer – indenfor 6 timer – kan det tyde på toksin-forgiftning, hvor der ikke er infektion, men kraftig reaktion på substanser fra døde bakterier. Symptomer efter længere tid kan være foreneligt med infektion.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Man bør konsultere en læge, hvis man har diarré ud over 2 uger. Lægen vil kunne tage en serie blodprøver for at vurdere væskebalance og tegn til tarmsygdom. Desuden kan man tage afføringsprøver, som kan undersøges for parasitter og bakterier. Til sidst vil man i tilfælde af langvarige symptomer kunne overveje at foretage en kikkertundersøgelse. Du kan tale om tilstanden med vores lægevagt eller vores intern medicinske læger på eLægen.dk – du bestemmer selv tidspunktet.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU