Feber

Værd at vide om feber…

Hvad er en det?

Feber er et led i kroppens immunrespons og ses hyppigst ved infektion, men kan også skyldes inflammatoriske lidelser, kraftigt muskelarbejde og kroniske eller ondartede lidelser. Feber defineres ofte som temperatur over 38.0 og er i sig selv ikke farligt, så længe temperaturen er under 41.1 grader celcius. Man kan dog godt blive sløv og skidt tilpas af selve temperaturstigningen, som dog i sig selv ikke er farlig.

Hvordan får jeg det?

Man kan få feber af en lang række infektionssygdomme. Når temperaturstigningen varer mindre end 2 døgn er der oftest tale om virusinfektion, som går over af sig selv igen, og der er ofte tale om luftvejsvirus. Længerevarende feber kan være udtryk for infektion, som kroppen ikke selv kan klare og her bør man udredes nærmere. Alle kroppens organer kan i princippet blive inficerede og give feber, men hyppige årsager er luftvejsinfektion og urinvejsinfektioner. Hos nyfødte under 100 dage bør feber altid foranledige lægeundersøgelse, hvor feber under 2 dage sjældent bør afstedkomme videre udredning med mindre patienten er alment dårlig eller har andre symptomer, der kræver behandling.

Man kan behandle feber med paracetamol eller ibuprofen, som begge er håndkøbsmedicin. Ældre personer og personer med allergi eller mavesår bør dog afholde sig fra ibuprofen pga. risiko for udvikling af mavesår. Den febernedsættende håndkøbssmertestillende medicin vil kunne afhjælpe det ubehag, der er forbundet med temperaturstigningen og hos små børn kan det desuden hjælpe til, at barnet får spist og drukket, hvilket er vigtigt for at almentilstanden ikke forværres.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Feber i sig selv er i udgangspunktet ikke farligt, men har man haft det i længere tid eller har man andre ledsagesymptomer eller er alment medtaget, bør man konsultere en læge. Hos eLægen.dk kan man få direkte kontakt til privat lægevagt uanset, hvor du er. Du kan se og tale med lægen gennem videokonsultationer og således blive hjemme i din egen stue uden transport og ventetid.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU