Forhøjet blodtryk

Værd at vide om forhøjet blodtryk…

Hvad er det?

Forhøjet blodtryk (hypertension) er en tilstand, hvor trykket i kroppens blodkar er højere end normalt. Det defineres ofte som blodtryk over 140/90 mmHg. Det høje tryk er et udtryk for trykket i karrene under hjertets sammentrækning (det systoliske tryk) og det lave tryk findes i pausen mellem hjertets sammentrækning (det diastoliske tryk). Blodtrykket afhænger af flere ting – den totale modstand i de perifere blodkar, hjertets minutvolumen (hvor meget blod pumpes der ud per minut) og blodets viskositet (dvs. dets ’vandindhold’).

Hvordan får jeg det?

Forhøjet blodtryk er ofte uden kendt udløsende årsag. I disse tilfælde kalder man det for essentiel eller primær hypertention. I sjældne tilfælde kan nyresygdom og svulster i binyrerne være årsag til hypertension. Der findes flere risikofaktorer for udvikling af hypertension. Heriblandt er overvægt, rygning, manglende motion, for høj saltindtag i maden, sukkersyge (diabetes) og visse medikamenter, såsom binyrebarkhormon.

Man kan behandle med flere forskellige typer blodtrykssænkende medicin (antihypertensiva). De forskellige slags medicin virker på forskellige angrebsområder. Der findes ACE-hæmmere, som hæmmer omdannelsen af et hormon, der hjælper med at får blodkarrene til at trække sig sammen og calcium-antagonister, der direkte hæmmer den glatte muskulatur i blodkarrene. Der findes også medicin, der påvirker hjertet direkte, som f.eks. beta-blokkere, der blokerer virkningen af en del af stress-responset fra såkaldte autonome nervesystem. Endelig findes der medicin, der hjælper nyrerne med at udskille overflødig væske, hvilket også kan sænke blodtrykket.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Det er vigtigt at få kompetent rådgivning om forhøjet blodtryk, da det er den største risikofaktor for udvikling af pulsåreforsnævnring og forkalkning og dermed risiko for blodpropper i hjertet eller hjernen. Hvis blodtrykket behandles i tide, vil prognosen imidlertid bedres. Hos eLægen.dk kan du få en tid direkte hos en specialist i kardiologi, speciallæge og ph.d. Matias Greve Lindholm, eller hos vores overlæge i nyresygdomme og hypertension, dr.med. Knud Rasmussen.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU