Hovedpine

Værd at vide om hovedpine…

Hvad er det?

Hovedpine er et hyppigt symptom og den primære form kan underindeles i blandt andet en spændingstype og migræne.

Hvordan får jeg det?

Spændingstypen er særdeles hyppig og kan mærkes som spænden og trykken over begge tindinger eller i nakken. Denne type skyldes ofte manglende søvn eller muskelspændinger i nakke og skuldre. Man oplever ofte bedring ved udstrækning af muskler, smertebehandling og søvn.

Migræne er en hyppig, men speciel form for pine, som rammer ca. 16% af danskerne. De fleste har migræne som en tilbagevendende begivenhed over flere år. Det typiske anfald kommer i bølger og pulserende form og er ledsaget af kvalme, lys- og lydfølsomhed. Tilstanden kan også medføre midlertidige synsforstyrrelser. Selvom mange migræne anfald er voldsomt smertefulde, er ikke alle voldsomme hovedpineformer ensbetydende med migræne. Hvad er årsagen til migræne? Man kender ikke den nøjagtige årsag til migræne. I mange år har man mistænkt, at der kommer en hævelse omkring blodkarrene i hjernen og dermed irritation af nerverne, som omgiver hjernen. De fleste eksperter tror ikke, at det er den direkte forklaring. Der findes faktisk ikke smertereceptorer i hjernen. Hjernen bearbejder til gengæld smertesignaler fra andre steder i kroppen i nogle centre. Disse centre i hjernen overreagerer i tilfælde af migræne anfald. Hvad er symptomerne? Symptomerne kan variere mellem personer med migræne, men oftest er smerterne ensidigt og dunkende. Aktivitet, lys og lyd forværrer som regel tilstanden, så oftest søger personen med anfald mod kølige, rolige og mørke steder. Typiske anfald varer mellem 4-72 timer. Et unik særtræk ved migræne er, at man kan fornemme at et anfald er på vej. Denne fornemmelse kaldes for en prodrom eller forvarslingsfase. Prodrom kan fx være træthed, sult eller nevøsitet. Men ikke alle har prodromer. Hvad er aura? Et andet unikt særtræk ved migræne er aura. Ved aura kan en person få pludseligt sløret syn eller se prikkende lysende punkter. Andre former for aura kan være prikkende fornemmelse og føleforstyrrelser i fingre og arme. Synsforandringer kan komme og gå over 15 – 30 min og på denne måde også være en slags advarsel om et forstående migræne anfald. Personer med denne form for symptomer har Migræne med aura. Ikke alle med migræne har dog aura og i disse tilfælde kaldes sygdommen Migræne uden aura.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Du kan booke tid direkte hos vores neurologiske speciallæge, Morten Møller, for uafhængig rådgivning og konsultation omkring dine symptomer.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU