Smerter

Værd at vide om smerter…

Hvad er det?

Der er tale om en subjektiv oplevelse af, at kroppen udsættes for skade eller fare. Tilstanden varierer meget fra person til person og er afhængig af ydre faktorer som træthed og den psykiske tilstand.

Hvordan får jeg det?

Smerte kan være nociceptive og neurogene. Nociceptive smerter er noget man kan opleve ved fysisk skade på væv. F.eks. vil et operationssår eller knoglebrud stimulere nerveenderne til at sende signal videre til hjernen om, at der er tegn på vævsskade. I hjernen kan denne oplevelse påvirkes af situationen og af eventuelle andre hændelser, der sker samtidigt. Hvis man har ondt i et organ – f.eks. i tilfælde af nyresten – er det ikke altid at man oplever ubehag svarende til, hvor organet sidder, men kroppen kan give indtryk af at smerten sidder et andet sted – det kunne være i lysken fremfor ind mod ryggen og flanken. På samme måde vil patienter, der lige er blevet opererede i maven ofte kunne berette om smerter i hø. skulder, hvilket forklares af påvirkning af mellemgulvsmusklen (diafragma), som hjernen oplever som kommende fra hø. skulder. Et velkendt eksempel er desuden blodprop i hjertet, hvilket kan give trykken og gøre ondt ud i venstre arm og op i halsen og kæben. Sådan en reaktion kalder man for ’referred pain’. Nogle personer kan godt have ondt efter en operation, hvor der er sket nerveskade. I disse tilfælde vil der være tale om en neurogen komponent, som giver brænden, stikken eller jag. Det mest kendte eksempel er måske amputationspatienten, der har fantomsmerter efter tab af en legemsdel. Disse patienter har brug for en anden behandling og type af smertestillende end nociceptive smerter, som ofte er nemmere at komme til livs.

Hvilken læge bør jeg kontakte?

Man bør få styret sit smerteforløb via egen læge, der holder styr på behandlingsforløbet. Hos eLægen.dk kan du uden for egen læges åbningstid få direkte konsultation med privat vagtlæge eller speciallæge. Du skal dog være opmærksom på, at morfinpræparater aldrig udskrives over telefonen og at det altid vil være lægens vurdering, om der er indikation for at udskrive smertestillende.

Sådan virker en videokonsultation?

Du kan se og tale med lægen direkte på skærmen, uanset hvor du er. Lægen kan derved få et præcist billede af dit problem og give dig kompetent vejledning og evt. henvisning eller recept.

Lægehjælp i trygge rammer

De fleste forældre ved, hvor stressende venteværelser kan være. Igennem en online lægekonsultation kan lægen se dit barn og tale med dig direkte i jeres egen stue. Det kan spare dig for at skulle tage fri fra arbejde for at tage til lægen.

Se speciallægen direkte online

Hvis man ønsker at se en speciallæge, går turen ofte gennem egen læge først og derefter vente på tid hos speciallægen. Gennem eLægen.dk kan du booke tid direkte hos speciallægen uden lange ventetider og modtage kvalificeret hjælp, når du har behovet.

Undgå ventetid og besvær

Hvis man har travlt på arbejdet, kan det være svært og dyrt at skulle tage fri for at gå til lægen. Med eLægen.dk kan du se og tale med lægen uden at skulle tage fri først. Uanset hvor du er, kan du tage lægen med i lommen gennem vores App, som virker til iPhone, Android og tablets. Det er nemt, bekvemt og ligetil.

Få en online lægekonsultation med privat lægevagt

KOM I GANG NU